KYMCO MXU 700I EX

2016-06-01

Poslije vise godina KYMCO ATV vozila vracaju se u ponudu crnogorskog zastupnika ovog brenda. Od kada smo zadnji put pisali o KYMCO ATV vozilima monogo se stvari promijenilo. Prije finansijske krize 2009-e i 2010-e KYMCO cetvorotockasi u Crnoj Gori prodavali su se sa pristojnim uspjehom. Modeli MXU 50, 150 i 250 su bili najprodavaniji zbog svoje upotrebljivosti na svim terenima i solidnih manevarskih osobina. Dizajnom se KYMCO tada nije izdvajao od konkurencije, ali je kvalitet bio njihovo glavno oruzje. Ipak, taj neosporni kvalitet dolazi po skupljoj cijeni, pa je tako KYMCO u klasama 150 i 250 kubika bio znacajno skuplji od konkurencije, sto je u kriznim godinama i uslovilo njihovo povlacenje iz ponude naseg zastupnika.

Sada, u vremenu kada se moto i ATV trziste u Crnoj Gori oporavlja i biljezi rast prodaje u ovom segmentu, KYMCO dolazi u novom ruhu i sa novim adutima. Modeli poput MXU 50, 150 i 250 i dalje postoje, i dalje su u ponudi, a cijene su, kao sto vazi za cijelu KYMCO gamu, u najmanju ruku adekvatne onome sto vozila pruzaju. Ipak, nova era trazi vise i po pitanju dizajna, pa ce neunistivi MXU 250 sa cijenom od 3990 eura ipak malo teze naci put do kupca jer je dizajn ostao isti kao 2007-e kada se pojavio kod nas. Naravno, KYMCO ne bi bio tamo gdje jeste da nije mislio i na one zahtjevne klijente koji manje gledaju na cijenu u odnosu na ono sto zele. Tako, novi modeli MXU 550i i 700i biljeze izuzetno dobre prodajne rezultate u zapadnoj Evropi i SAD-u, i pokazuju da je njihov ulazak u najvisi rang ATV vozila u potpunosti uspio.

Modeli MXU 550 i 700 nisu samo usli u visi rang po kubikazi. Sam dizajn ovog modela govori da se radi o vozilu visoke klase koje cilja na najzahtjevniju klijentelu. Dizajn je inspirisan auto industrijom, konkretno KYMCOvim strateskim partnerom BMWom. Ciljno trziste ovog vozila je SAD, gdje je konkurencija u ovom segmentu izuzetno jaka, pogotovo u visokoj klasi. Upravo zbog toga ovaj model obiluje korisnim detaljima koji ga cine laksim i ljepsim za upotrebu, uz kvalitet tehnickih rjesenja koja se moraju podrazumijevati za ovu klasu. Veliki alu tockovi, LED zmigavci, USB punjac, drzaci za pice, kao i skriveni pretinac u blatobranu su svakako neki od tih detalja.

Novi motori od 550 i 700 kubika su uradjenu u sistemu koji je otpoceo predstavljanjem prvih agregata KYMCO generacije 5 i u potpunosti se smatraju jednim od najboljih u toj klasi. Laksi su, izdrzljiviji i znacajno stedljiviji od starijih agregata, a nova konstrukcija znacajno poboljsava manevarske sposobnosti samog vozila. KYMCOv najveci ATV, MXU 700i, ovdje predstavljamo u verziji EX, koja je najopremljenija njihova serijska verzija, i izuzev nekih ogranicenih serija, trenutno je najbolje sto KYMCO nudi od ATV vozila.

Agregat ovog modela ima zapreminu od 695 kubika i izvlaci 45 konjskih snaga. Maksimalna brzina je oko 100km/h, ali taj podatak i nije toliko bitan za one koji zele uzivati u off-roadu. Ono sto je vazno je njegova snaga pri nizim obrtajima i odlicno ubrzanje. Testovi radjeni u SAD-u posebno isticu kvalitet njegovog prenosa i mjenjaca koji omogucavaju odlican osjecaj u voznji bez trzaja i “rupa” u ubrzanju. KYMCOv automatski mjenjac nudi opcije za voznju u vecim i manjim obrtajima sto vozacu omogucava da prilagodi brzinu i obrtaje terenu ili stilu voznje koji mu odgovara. Od ozbiljnog proizvodjaca, koji cilja da se nadje rame uz rame sa najvecim igracima u ovom segmentu, ne ocekuje se manje, ali ovo i nije naveci izazov u konstrukciji uspjesnog ATV vozila velike kubikaze. Sama konstrukcija vozila, vjesanje i raspored tezine vozila, u off-road voznji pogotovo po zahtjevnom terenu pokazace pravu sliku o nekom vozilu. Iako je KYMCO opremio svoj MXU 700i EX svim dodacima za off-road voznju, neki podaci sugerisu da je u njegovoj konstrukciji trazem balans u namjeni – da ne bude izrazito offroad vozilo za zabavu (kao KYMCO MAXXER 450i) niti cisto radno vozilo (kao UXV serija), vec da se napravi vozilo da moze obaviti sve zadatke. Tako, za offroad voznju najvaznije stvari su tu: mogucnost zakljucavanja diferencijala, pogon na sva cetiri tocka (koji se moze ukljuciti i u toku voznje) i vitlo. Na offroad testovima pri manjim brzinama i najzahtjevnijim terenima, narocito kamenjaru, MXU 700 se pokazao zaista izuzetno. Ipak, zbog konstrukcije rama i pozicije motora vracenog unazad (sto je olaksalo prednji kraj), neki rezultati pokazuju da je za najzahtjevnije offroad dionice, pogotovo pri vecim brzinama, ovom modelu potrebno drugacije vjesanje i raspored tezine.

Ako ste odlučili da ovaj model koristite kao radno vozilo, mogucnost prikljucivanja kuke za prikolicu ili cistaca snijega ce vam svakako odgovarati, dok ce vam nedostatak tovarnog prostora smetati. Iako se na roll-barovima mogu postaviti torbe i koferi prtljazni prostor je ogranicen. Nemogucnost prikljucivanja poljoprivrednih masina i alata ne cini MXU dobrom radnom masinom.

Ni jedno vozilo nije pogodno za sve namjene. Tako MXU 700i EX ostaje odlicno vozilo za zabavu po svim terenima, i prilicno prakticno vozilo za svakodnevnu i radnu upotrebu. Cijena ovog modela za 2016-u godinu snizena je sa 9600 eura na 8990 eura, a ocekujemo da ce tako i ostati.